Atitudini formale fata de Schimbare


Sistemele formale sunt caracterizate de o mare „stabilitate”, o trasatura care satisface o nevoie adanca in toate societatile si indivizii.

In afara de unele circumstante speciale, formalul se schimba incet, aproape imperceptibil. De asemenea, este foarte rezistent la schimbarea fortata din afara. De obicei americanii si vest europenii sunt cei care au impresia ca sistemele formale ale altor popoare sunt imorale, nebunesti, inutile, inapoiate (de exemplu, in unele parti ale lumii arabe e considerata o nebunie curatarea apei de baut – oamenii de-acolo refuza ajutorul pentru curatarea apei si instalarea de pompe).

Trebuie sa intelegem si sa acceptam sistemele formale ale altor popoare mai intai, pentru a putea lucra in mod efectiv in interiorul lor. Alte exemple : americanii angajau constructori japonezi in functie de calificarile tehnice – o eroare naturala, japonezii s-au suparat pentru ca nu era luata in seama ierarhia sociala. Solutia – permiterea lucratorilor sa-si aleaga proprii lideri dintre cei care aveau un statut adecvat. N-avea importanta ca ei erau batrani si nu vorbeau engleza si ca nu stiau nimic despre inginerie. DAR imediat isi alegeau tineri ingineri ca sfatuitori. La fel, indienii Taos nu-i placeau pe albi dar dupa multe tatonari au acceptat sfaturile unui tanar agricultor. Cu toate acestea, in primavara indienii s-au suparat. Tanarul voia sa implementeze un program de arat timpuriu dar nu stia ca, indienii Taos credeau ca Mama Pamant e insarcinata primavara si pentru a proteja suprafata, nu mai conduceau masinile spre oras, scoteau potcoavele la cai, refuzau sa poarte chiar ei incaltari prea dure !

Adesea, totusi, conflictul dintre diferitele sisteme formale din diferite culturi poate avea un deznodamant tragic. In timpul cuceririi spaniole a Lumii Noi, spaniolii luptau sa omoare iar Aztecii sa ia prizonieri. Prin urmare, Aztecii erau in pierdere, avand de-a face cu un dusman care ucidea in lupta. Pentru ca acesta era un sistem formal, Aztecii nu au fost capabili sa-l schimbe la timp pentru a se salva pe ei si societatea lor.

Formalul ofera o larga perspectiva, ale carei margini indivizii-actori le pot umple cu detalii pentru ei insisi. Daca stau in aceste limite, viata merge inainte calm. Daca nu, se gasesc in necaz.

 De la Raluca Filip