Pages Menu
Categories Menu

Posted on Dec 11, 2013 in Blog

Confruntarea cu jurnalistii

Confruntarea cu jurnalistii

Cand sunteti nevoit sa va confruntati cu jurnalisti, nu trebuie sa folositi un alt „limbaj” diferit de cel pe care-l folositi in mod obisnuit. Nu trebuie sa fiti fals fata de propria persoana. Fiti cat de natural posibil.

Este important sa ai argumentele clar in minte inainte ca „gasca” de la presa sa vina si este important sa te mentii asupra punctelor pe care vrei sa le accentuezi. Repeta-le cat de des ti se cere fara sa-ti tradezi nerabdarea. Daca unii ajung mai tarziu, fii sigur ca-i intampini si-i pui la curent cum trebuie cu punctul TAU de vedere.

Cea mai neproductiva si chiar periculoasa gresala care poate fi facuta de cineva care indrazneste sa vorbeasca mediei, este sa priveasca o astfel de intalnire ca pe o amenintare mai degraba decat ca pe o oportunitate. Jurnalistii sunt intr-un fel pradatori iar pradatorii sunt programati sa miroase si sa exploateze frica. Daca nu esti un ucigas in serie, un escroc sau un violator, ar trebui sa eviti sa te comporti defensiv si sa dai impresia ca ai putea sa fii un astfel de personaj !

Timing-ul

Nu te grabi cu declaratii / raspunsuri pana nu verifici faptele. E mai bine sa zici „nu pot sa spun nimic inca dar cand exact este deadline-ul dumneavoastra ?”. Rezista la argumentul „toti ceilalti au raspuns la intrebare”. Cand nu esti la curent cu FAPTELE  CONCRETE, cu cat spui mai putin, cu atat mai bine. „Va voi contacta” e cel mai sigur – si chiar sa suni in timp util. Intotdeauna sa suni, intotdeauna sa raspunzi dar intr-un moment cand esti bine informat si pregatit.

 Nu te ascunde

Este vital sa nu lasi impresia ca fugi sau ca te ascunzi de media. Acest lucru va da semnalul la o urmarire – posibil una umilitoare – care e nu numai justificata ci si provocata in mod activ. Exemplu de evitare eleganta : „Imi pare rau, nu pot declara nimic deocamdata, in acest stadiu ; dumneavoastra intelegeti ca sunt multe lucruri care depind de intalnirea de astazi. Dar dupa aceea, voi fi bucuros / bucuroasa sa vorbesc cu dumneavoastra.” Astfel, ai la dispozitie :

  • un motiv rational sa nu declari nimic
  • ai aratat ca nu esti ostil fata de media
  • ai facut o promisiune concreta ca vei vorbi mai tarziu.

Parafrazandu-l pe Casanova („Memoriile” : „Paris era un oras unde se judeca dupa aparente … ), pot spune ca Romania este o tara unde se judeca dupa aparente, nu-i nici o alta tara din lume unde sa fie asa de usor sa te impui.

De aceea, cred ca secretul reusitei in Relatii Publice – un domeniu plin de paradoxuri – este sa nu te lasi condus de aparente, nici inselat de ele, incercand in acelasi timp sa le impui altora, sa-i convingi de propria aparenta ca imagine – avand si o inalta performanta in activitate, pentru ca doar aceasta reprezinta baza unei reputatii si publicitati bune.

de la Raluca Filip Iasi