Pentru mine, egalitatea este…

O eticheta nelipita.

In Educatie inseamna prezumtia de egala capacitate intelectuala. Accesul la informatie.

In Munca inseamna prezumtia de egala capacitate de a alege si de a reusi intr-o cariera.

Puterea si manifestarile sale grotesti nu au ce cauta alaturi de egalitate. Conceptul de putere inlatura automat conceptul de egalitate. Manifestarile puterii anihileaza orice egalitate.

Egalitatea manifestata si cultivata in Educatie si in Munca poate duce la Putere de intelegere, la Putere inteleapta de decizie, la Putere de schimbare.

De exemplu, pentru a atrage mai multe femei in a urma o cariera in cercetare, Comisia Europeana a lansat in 2012 campania de comunicare “Stiinta: de-a fetelor!” care isi propune sa incurajeze fetele cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sa studieze stiinta. Fetele au tendinta sa renunte la Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica din diferite motive, legate in special de rolurile sociale pe care ele cred ca trebuie sa le indeplineasca sau pe care altii se asteapta ca ele sa le indeplineasca. Un alt motiv important este chiar modalitatea in care materiile amintite anterior sunt predate la clasa. Pentru a atrage si pastra studentii fete, institutiile stiintifice si educationale ar trebui sa-si reconsidere comunicarea externa si modalitatea de predare / invatare a materiilor din Stiinta, Tehnologie, Inginerie si Matematica.

Asadar pentru mine, egalitatea de gen inseamna complementaritate constientizata si acceptata apoi sustinuta public si promovata. Inseamna respect si o eticheta nelipita, cum spuneam.

de la  Raluca Filip