Pages Menu
Categories Menu

Posted on Sep 23, 2013 in Blog

Valoarea serviciilor in Relatiile Publice

Valoarea serviciilor in Relatiile Publice


Chiar daca practicienii din Relatii Publice realizeaza produse ca evenimente sau comunicate de presa, ceea ce fac ei de fapt este sa furnizeze servicii. Valoarea produsului provine din timpul petrecut pentru dezvoltarea sa, din importanta informatiei si din forma prezentarii. Timpul petrecut pentru organizarea unui eveniment, de regula depaseste timpul desfasurarii evenimentului in sine. Variabila – si valoarea – o reprezinta creativitatea, inteligenta si implicarea pe care practicianul le-a adus la proiect (fie ca sunt cele mai sus mentionate, brosuri sau site-uri web). A scrie sau a desena o brosura sau un web-site ar putea sa coste mai putin decat a le produce dar succesul mijlocului respectiv sta in cat de eficient isi surprinde, incadreaza si livreaza mesajul dorit.

Dificultatea cu valoarea serviciilor este ca ele au mica legatura cu actiunea fizica. Abilitatile intelectuale si creativitatea unui individ sau ale unei organizatii / institutii, ii pot permite sa-si ia o raspundere cu care nu s-a mai confruntat inainte si sa faca un lucru mai bun decat practicienii care lucreaza in domeniul respectiv de ani de zile. De fapt, ceea ce face masurarea este sa intareasca status-quo-ul, cand dezvoltarea unor noi abordari ar fi mai importanta.

O prima regula a priceperii in vanzari este de a stabili o nevoie pentru un  produs sau serviciu. E dificil sa vinzi ceva cuiva care n-are nevoie de acel ceva. Aceasta este o alta bariera in evaluarea serviciilor de Relatii Publice. Chiar si astazi, unii directori nu prea folosesc Relatiile Publice iar daca le folosesc, nu sunt dispusi sa plateasca prea mult pentru ele. Ideea este ca perceptia asupra unei circumstante este la fel de valida ca si faptele circumstantei respective, cand e vorba de valoare.

In relativa scara a valorilor in serviciile de afaceri, Relatiile Publice sunt sub

consultanta, consultanta juridica, publicitate si marketing. De ce ? S-ar parea ca are de-a face cu gandirea intiparita despre relatiile percepute ale domeniului cu supravietuirea si succesul organizatiei si calitatea perceputa a furnizorilor de servicii.

Al doilea mod de evaluare a serviciilor in Relatii Publice este de a le compara cu servicii similare. Cu toate acestea, orice estimare este nesigura pentru ca daca programul are un scop diferit de programele de Relatii Publice care s-au derulat inainte, costul acestuia va fi diferit. In al doilea rand, chiar daca programele ar fi identice, conditiile mediului de afaceri si a mediului in general ar putea sa-l faca mai costisitor de implementat. De exemplu, furnizarea de informatii ce tin de educatia sexuala pentru studentii dintr-o universitate liberala este mai usoara decat furnizarea acelorasi informatii pentru studentii dintr-o universitate conservatoare.

  De la Raluca Filip