Pages Menu
Categories Menu

Posted on Sep 30, 2014 in Blog

Ce tip de creier aveti?

Ce tip de creier aveti?

O recenta (re)lansare a unui telefon mi-a adus aminte de o intamplare de acum doi ani.

Eram un interesat participant al unui seminar despre business, antreprenoriat si inovatie. Moderatorul panelului de speakeri, organizator al seminarului de altfel, isi intreaba la un moment dat invitatii, foarte plin de sine: “Dumneavoastra ce tip de telefon aveti? Ia sa vedem!?!”

Am fost neplacut surprinsa, din mai multe motive:

 1.Mesajul transmis publicului, grupului tinta din fata invitatilor, a fost distorsionat.

In sala erau o multime de tineri (cred ca eu eram un fel de pensionara printre ei) foarte atenti la ce aveau sa transmita speakerii si organizatorul. Tineri frumosi, entuziasti, (inca) nealterati de jungla cotidiana a adultilor. Tineri care ar trebui incurajati sa-si foloseasca abilitatile si creierul chiar si DUPA ce reusesc intr-un domeniu – pentru a se mentine in top SI pentru a face bine in jurul lor.

2.Limitarea organizatorului

Ce a transmis publicului, moderatorul seminarului, prin aceasta interventie? “Fa-ti un business ca sa-ti poti cumpara cel mai tare telefon si apoi sa te lauzi cu el” J

Un organizator de evenimente, un moderator/ facilitator, trebuie sa fie preocupat de grupul sau tinta, sa spuna ce are de spus adaptat publicului din fata sa. Ca-n filmele americane – mesajul “moralizator” e impachetat si livrat vrei nu vrei, indiferent de subiect. Preocuparea pentru public si pentru mesajul transmis – impreuna cu ale sale consecinte – ar trebui sa fie maxima.

 3.Snobismul invitatilor

Invitatii, care mai de care, si-au pus-o pe masa. Tehnologia. J Evident, cele mai noi modele de telefoane – despre care s-a facut vorbire jumatate din timpul alocat seminarului.

Un singur invitat, speaker, a refuzat sa intre in jocul moderatorului si a spus simplu: “Nu este relevant ce telefon am. Am cel mai bun telefon, unul care nu poate fi ascultat. Nu conteaza ce telefon ai sau ce masina conduci daca stii ce valoare ai”

Mi-a placut foarte, foarte mult raspunsul sau pentru ca:

  • nu a intrat intr-un cadru impus
  • a folosit umorul ca sa evite un raspuns irelevant si ca sa dea un raspuns foarte relevant
  • a dovedit ca a ramas “smart” in continuare, neavand nevoie de un telefon care sa-i preia functiile creierului.
  • si-a asumat un rol de model si un mesaj model pentru tinerii din fata sa care au inteles ce au avut a intelege.

 Unii ar fi tentati sa comenteze mai departe motivele pentru care speakerul-model nu a dezvaluit ce telefon foloseste. “Sigur nu era ultima generatie si i-a fost rusine”, “A vrut sa fie remarcat, dand un raspuns altfel” si asa mai departe, carcotasi intotdeauna gasesti.

Eu am fost si sunt convinsa ca a fost sincer si constient de mesajul sau. Pentru carcotasi tin sa precizez ca in pauza de cafea a seminarului respectiv, speakerul-model (de multi ani manager al unui dealer auto de top pe piata de profil) a dat cateva scurte telefoane. Eu si trei sferturi din sala – nu ne-am putut abtine si ne-am uitat pe furis la telefonul sau. Un model cu nimic mai prejos decat celelalte, super-laudate. Cu siguranta nici caii putere stapaniti de el nu-s putini cat despre a se face remarcat, cred ca a depasit aceasta faza J

Asadar, o intrebare inspirata in cadrul unui seminar despre business, antreprenoriat si inovatie ar fi “Dumneavoastra ce tip de creier aveti? Ia sa vedem daca este “smart” si cum il puneti la treaba!?!”

Legenda:

Snob/snoaba, din fr. snob = persoana care admira si adopta fara discernamant si cu orice pret tot ce este la moda (DEX)

Wikipedia = un snob este o persoana care crede in egalitatea dintre statutul social si valoarea umana. Snobismul este credinta ca bogatia este cauza sau rezultatul superioritatii, sau ambele.

de la Raluca Filip